ARGĀNA EĻĻA Nopirkt šeitPar argāna kokuArgāna eļļa, saukta arī par „šķidro Marokas zeltu”, tiek iegūta no argāna koka augļiem. Argāna koks dēļ savas īpaši cietās koksnes tiek saukts arī par dzelzskoku. Tā latīniskais nosaukums skan: Argania spinosa. Argāna koks tiek pieskaitīts pie vienas no vecākajām koku sugām pasaulē, kas sastopama tikai vairs Marokas dienvidaustrumu daļā. Uz diezgan zemā argāna koka stumbra ir izvietojies iespaidīgs zaru vainags, kura diametrs var sasniegt pat 70 metrus. Argāna koks spēj izturēt ekstrēmos Āfrikas tuksneša dabas apstākļus – ilgstošu sausumu un 50°C lielo karstumu, tā stumbrs, līdzīgi kā kaktusam, ir klāts ar ērkšķiem. Šī koka izplatības rajons Marokā tiek saukts par „Arganāriju”. Argāna koka auglis ir līdzīgs plūmei, bet tam ir rūgta garša un tas nav cilvēkiem ēdams. Lietainos gados koks var nest augļus pat trīs reizes gadā. Koks sāk ražot jau piektajā dzīves gadā, bet visauglīgākais tas ir tad, kad sasniedzis 60 gadu vecumu. Argāna koka dzīves garums ir no 250 – 400 gadiem. Nokritušos argāna koka augļus ļoti labprāt ēd kazas un aitas. Kamieļi tos ēd pa tiešo no koka. Kaut arī koks sevi mēģina pasargāt ar tūkstošiem dzeloņu, tomēr tas nebiedē rūdītos tuksneša iemīniekus. Tuksneša dzīvnieku un argāna koka simbioze ir neapstrīdama – koks tos baro ar saviem augļiem, bet viņi savukārt izplata argāna koka sēklas. Argāna koks dod darbu aptuveni trīs miljoniem Marokas berberu, kas apstrādā koka sniegtās bagātības – dzīvnieku barību, pārtikas eļļu un koksni kurināšanai. Turklāt argāna koks izpilda aizsargmeža funkcijas, veidojot barjeru Sahāras tuksnesim. UNESCO 1998. gadā pasludināja Argāna koka augšanas reģionu par biosfēras rezervātu. Rezervāta statuss neizslēdz šī reģiona izmantošanu cilvēku vajadzībām, bet nozīmē tā aizsardzību pret pārmērīgu izmantošanu un postīšanu. Ražas laiks – no augļa līdz eļļaiKad argāna koka augļi iegūst zeltainu nokrāsu, berberi nesteidzas tos lasīt, jo dzelkšņainie argāna koka zari var nopietni savainot. Augļu gatavības periodā kokus norobežo no dzīvnieku piekļuves un gaida, kamēr augļi paši nobirs. Augļus nevar arī nokratīt, jo tas varētu kaitēt kokā esošajiem ziediem, kuri nesīs nākamo ražu. Nokritušos gatavos augļus lasa ar rokām un izklāj uz māju jumtiem, lai tie saulē izkalstu. Sausie augļi tiek uzglabāti, lai pēc vajadzības no tiem iegūtu argāna eļļu. Parasti vienu reizi mēnesī berberu sievietes sanāk kopā, lai ļoti grūtā darbā jau gadsimtiem nemainīgām metodēm iegūtu argāna eļļu. Viņām nepieciešami 30 kg argāna augļu un 8 darba stundas, lai iegūtu vienu litru eļļas. Vispirms ar akmeni tiek atdalīts sakaltušais augļa mīkstums no kauliņa – argāna rieksta. Sausā augļa daļa vēlāk tiek izmantota kā dzīvnieku barība. Bet gaiši brūnais argāna rieksts tiek pāršķelts ar akmeni, pēc iespējas nesabojājot tajā iekšā esošo kodolu, kura izmērs līdzinās 2-3 ķirbju sēklām. No šiem kodoliem, kas tiek saukti par sēklām vai mandelēm, tiek iegūta vērtīgā eļļa. Argāna rieksta čaula ir 15 reizes cietāka par lazdu rieksta čaulu. Tās atvēršanai nepieciešama patiešām liela izveicība un pieredze! Kad argāna rieksti atbrīvoti no cietajiem apvalkiem, tradicionāli tos nedaudz apgrauzdē, lai piešķirtu eļļai izteiksmīgāku garšu un aromātu. Apgrauzdēšana notiek, riekstus saudzīgi karsējot speciālā pannā uz „dzīvās” uguns. Kad rieksti atdzisuši, tos maļ speciālās akmens dzirnavās, un iegūto masu mīca ar rokām, jaucot tai klāt ūdeni, kas palīdz atdalīt eļļu. Iegūtā eļļa tiek ielieta tvertnēs, kur to nosēdina. Pāri palikusī masa tiek izmantota dzīvnieku barošanai. Pat argāna riekstu čaulas netiek izmestas, jo tās izmanto kā kurināmo materiālu. Tādejādi viss, ko dod argāna koks, atrod savu pielietojumu. Argāna eļļa tiek uzglabāta speciālā tvertnē, kur to nosēdina. No sākuma eļļa ir nedzidra, bet pēc 2 nedēļu nostāvēšanās, visi piejaukumi nosēžas tvertnes dibenā. Tīrā eļļa tiek uzmanīgi nolieta. Pēc tam to 2 līdz 3 reizes filtrē un atkal ielej tvertnē, kur tā stāv vienu mēnesi, līdz attīstās visas argāna eļļas īpašības, kas galvenokārt izpaužas šīs eļļas izcilajā garšā un uzturvērtībā. Kaut eļļa tiek rūpīgi filtrēta, tomēr arī gala patērētāja eļļas pudelē var būt nedaudz nogulsnes, bet tās neietekmē eļļas kvalitāti, bet gan norāda uz eļļas dabīgo ieguves veidu un uz to, ka eļļa nav rafinēta. Sakratot trauku, nogulsnes izšķīst eļļā, lai gan mēs iesakām tās labāk atstāt pudeles dibenā. EĻĻAS KOKS argāna eļļa iegūta, sniedzot darbu un godīgu atalgojumu Marokas berberu sievietēm. Šī eļļa ir bioloģiskās lauksaimniecības produkts. Argāna eļļa kulinārijāMarokā argāna eļļu ikdienas uzturā izmanto jau gadsimtiem ilgi. Eļļai ir lieliska zeltaina krāsa, izteiksmīgs aromāts un bagātīga garša, kuru nianses nav tieši nosaucamas un aprakstāmas, jo tās ir unikālas, kā jau tas raksturīgs dabīgi iegūtām, nerafinētām dažādu riekstu un sēklu eļļām. Ir ieteicams argāna eļļu lietot pie gatava ēdiena, lai pilnībā izpaustos un nepazustu šīs eļļas garša un aromāts, kas ēdienam spēs piešķirt neatkārtojamu raksturu, kā arī lai saglabātos vērtīgās eļļas uzturvielas. Argāna eļļa lieliski piestāvēs apceptai zivij, putna gaļai, dārzeņiem vai kā nobeiguma piedeva grilētai gaļai. Šī eļļa būs īpaša salātu mērcēs ar citrona sulu vai kādu dabīgi raudzētu etiķi. Un tā piešķirs riekstu garšu humusam vai biezzupai, tāpat arī tā piestāvēs pie kazas siera, bezpiedevu jogurta un pie graudu biezputrām, it īpaši kopā ar medu. Marokā argāna eļļu ikdienā ēd ar mājās ceptu kviešu maizi, kā arī to pievieno jau gatavam kuskusam un kā noslēdzošo garšvielu tadžinās. Saldajā ēdienā berberi gatavo pastu, sauktu amalou, no argāna eļļas, maltām mandelēm un medus, kuru bieži vien pievieno diedzētu kviešu graudu putrai sematar. Argāna eļļa nesatur alergēnus. 100 g argāna eļļas uzturvērtība:
Argāna eļļa veselībaiArgāna eļļas bagātīgais sastāvs pats par sevi liecina, cik tā var būt labvēlīga cilvēka veselībai un labsajūtai. Argāna eļļa satur sterolus, polifenolus, karotenoīdus, nepiesātinātās taukskābes un E vitamīnu. Šī eļļa ir lietojama kā vērtīgs ikdienas diētas papildinājums, jo nepiesātinātās taukskābes un antioksidanti palīdz organismam saglabāt veselīgu sirds un asinsvadu sistēmu, kā arī stiprina organisma dabīgās aizsargspējas pret dažādām infekcijām un brīvo radikāļu nelabvēlīgās ietekmes. Savukārt augu steroli palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni asinīs. Argāna eļļu ieteicams lietot pa vienai ēdamkarotei dienā. Tā kā šajā eļļā ir pavisam neliels OMEGA 3 taukskābju saturs, to ieteicams kombinēt ar kādu eļļu, kas satur vairāk Omega 3 taukskābes, piemēram: kaņepju sēklu, linsēklu, ciedru riekstu vai valriekstu eļļu. Vairāk lasiet: http://www.ellaskoks.lv/aktualitate_cik_tauku_cilvekam_vajag_uznemt.html Argāna eļļa skaistumamArgāna eļļa ir lieliska dabas dāvanu mūsu ādai, matiem un nagiem. Te būs 12 idejas, kā argāna eļļa var būt noderīga arī Jums! Sejas ādas mitrinātājs – pēc sejas ādas attīrīšanas no rīta vai vakarā, iemasē sejas ādā dažus pilienus argāna eļļas. Tā iesūksies ļoti ātri, neatstājot taukainības sajūtu. To var izmantot arī kā serumu, uzklājot argāna eļļu pirms sava iecienītā nakts krēma. Argnāna eļļai piemīt mitrinoša, atjaunojoša un aizsargājoša iedarbība. Mitrinošais toniks – pievieno savam iecienītajam sejas tonikam dažas piles argāna eļļas, lai tas ne tikai tonizētu, bet arī vienlaicīgi mitrinātu ādu. Argāna eļļu var iepilināt rožūdenī vai citā ziedūdenī, tādejādi radot lielisku mitrinošo toniku. Atjaunojoša sejas maska – pievieno dažus pilienus argāna eļļas savai iecienītajai sejas maskai. Kā alternatīvu vari gatavot pati sejas masku pēc sekojošas receptes: 1 ēdamkarote citrona sulas, 3 tējkarotes grieķu jogurta, 1 tējkarote medus, 1 tējkarote argāna eļļas. Sajauc sastāvdaļas un uzklāj uz attīrītas sejas un kakla ādas uz 10 minūtēm. Pēc tam noskalo ar siltu ūdeni! Sejas un ķermeņa pīlings – lai atbrīvotu ādu no atmirušajām ādas šūnām un vienlaicīgi to mitrinātu un barotu, sajac brūno cukuru ar argāna eļļu un iegūsti lielisku skrubi. Pēc skrubja lietošanas, ādu noskalo ar siltu ūdeni. Sejas ādas mirdzumam – pievieno pāris pilienus argāna eļļas savam ikdienas tonālajam krēmam, un šī kombinācija piešķirs sejai papildus mirdzumu. Kondicionieris matiem – pēc dušas, kamēr mati vēl ir mitri, iemasē matos, matu galos un galvas ādā pāris pilienus argāna eļļas. Nenoskalo! Tas ir īpaši ieteicams, ja mati tiek ikdienā fēnoti, taisnoti vai lokoti. Matu spīdumam – kad mati ir izžāvēti, uzpilini pāris pilienus argāna eļļas uz plaukstām, saberzē plaukstas un tad nogludini ar tām matu virsmu, piešķirot matiem spīdumu un gludumu. Nepieciešams pavisam nedaudz eļļas, bet efekts ir noturīgs. Matu atjaunošana naktī – bagātīgi iemasē matos, matu galos un galvas ādā argāna eļļu. Ietin matus dvielī un atstāj uz nakti. No rīta matus izmazgā ar šampūnu, un iegūtais rezultāts būs – mīksti, krītoši un mirdzoši mati. Šo procedūru var veikt arī pirtī: iemasē argāna eļļu matos pirtēšanās sākumā, ietin tos dvielī vai uzliec pirts cepuri, un tad izmazgā pirts seansa beigās. Eļļas slānītis būs arī īpaša matu aizsardzība pret karstumu, bet tai pat laikā karstums veicinās eļļas iedarbību. Ienadžu mīkstinātājs – iemasē pāris pilienu argāna eļļas ādā ap nagiem, lai mīkstinātu ienadžu ādu un veicinātu nagu augšanu. Pēdu ādas kopšana – izmanto argāna eļļu papēžu un pēdu ādas mīkstināšanai. Vakarā pirms gulēt iešanas iemasē argāna eļļu pēdās un papēžos, uzvelc kokvilnas zeķes un atstāj pa nakti. Ķermeņa kopšanas un vannas eļļa – iemasē ķermeņa ādu ar eļļu uzreiz pēc vannas vai pievieno to vannas ūdenim vai ķermeņa losjonam. Grūtniecība, zīdīšana un mazulis – argāna eļļu droši var izmantot arī grūtniecības laikā, it īpaši lai palīdzētu vēdera un krūšu ādai saglabāt tvirtumu. Šo eļļu var droši izmantot krūšu ādas kopšanai zīdīšanas periodā, tāpat arī sava mazuļa ādas kopšanai. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||