Ķirbju sēklu eļļa

Ķirbju sēklu eļļaĶirbju sēklu eļļa tradicionāli tiek iegūta no Cucurbita pepo šķirnes ķirbju sēklām Austrijā, Štīrijas novadā ar aukstās spiešanas metodi. Ķirbju sēklu eļļas vēstures aizsākumi tiek datēti ar 1735. gadu, kad eļļu sāka iegūt no parastajām, ar biezo apvalku klātajām ķirbju sēklām. Selekcijas ceļā tika izveidota mūsdienās Štīrijā visplašāk audzētā Cucurbita pepo kailsēklu ķirbju šķirne, kuras kultivēšana aizsākās starp 1870. un 1880. gadiem. Un tikai pavisam nesen, 1980. gadā, sākās pārsteidzoši gardās un veselīgās Štīrijas ķirbju sēklu eļļas uzvaras gājiens uz dažādu pasaules valstu virtuvēm.

Aptuveni 8 – 10 kg smagie ķirbji vislabāk nogatavojas sev piemērotajā smilšmāla augsnē un klimatiskajos apstākļos, kam raksturīgas siltas temperatūras un mitrums. Kad rudenī ķirbju krāsa no zaļas nomainās uz oranžu, no katra ķirbja tiek iegūtas aptuveni viens tūkstotis sēklu, izmantojot speciālus mehāniskos līdzekļus vai ar rokām. Sēklas tiek mazgātas un kaltētas, tādejādi tās sagatavojot uzglabāšanai. Lai iegūtu eļļu, sēklas tiek samaltas un sajauktas ar sāli un ūdeni. Izveidojusies masa tiek sildīta, lai atdalītu taukus no olbaltumvielām. No šīs masas tiek izspiesta atdalījusies eļļa. Pēc tam eļļa tiek nostādināta un pildīta traukos. Lai iegūtu 1 l litru ķirbju sēklu eļļas, nepieciešami 3 kg sēklu, kas iegūti no aptuveni 35 ķirbjiem!

Ķirbju sēklu eļļa garšai

Ķirbju sēklu eļļa ir Austrijas reģiona - Štīrijas specialitāte. Štīrijas virtuvei raksturīgi gan austrumu, gan rietumu ēdieni, kuru garšas bagātināšanai šeit bieži vien tiek izmantota ķirbju sēklu eļļa. Šī eļļa ir tumši zaļā krāsā, un tai piemīt lielisks riekstu aromāts un bagātīga, savdabīga garšas buķete. To izmanto līdzīgi kā sezama sēklu eļļu, jau gatavu ēdienu garšas un uzturvērtības bagātināšanai. Dažādu ķirbju sēklu eļļu garšas nianses var būt ļoti atšķirīgas atkarībā no eļļas ražotāja, ražošanas metodes un sēklu karsēšanas intensitātes eļļas ieguves laikā. Izteiktā tumšā krāsa un spēcīgā garša padara šo eļļu par ideālu piedevu salātiem, svaigas maizes pamērcēšanai, kā arī gatavu ēdienu it īpaši grilētas vai ceptas gaļas, zivs, dārzeņu apliešanai. Tā ir lieliska piedeva brīvā dabā grilētiem ēdieniem. Ķirbju sēkla eļļa nav piemērota karsēšanai, cepšanai.

100 g ķirbju sēklu eļļas uzturvērtība

Ogļhidrāti 0 g
Olbaltumvielas 0 g
Tauki, tai skaitā: 120 g
Piesātinātās taukskābes, tai skaitā: 18 g
       Palmitīnskābe 13 g
       Stearīnskābe 5 g
Nepiesātinātās taukskābes, tai skaitā: 82 g
       Oleīnskābe  (Omega 9) 28 g
       Linolskābe (Omega 6) 51 g
       Alfa-linolēnskābe (Omega 3) 3 g
Enerģētiskā vērtība: 900 ckal/3700 kJ

Ķirbju sēklu eļļa veselībai

Ķirbju sēklu eļļa ir īpaši labvēlīga veselībai. Ķirbju sēklu eļļas labvēlīgā ietekme uz veselību apslēpta tās ar mikroelementiem un neaizvietojamajām taukskābēm bagātajā sastāvā. Ķirbju sēklu eļļas sastāvu galvenokārt veido polinepiesātinātās (neaizvietojamās) taukskābēm: vidēji 51% linolskābe (Omega 6) un 3% alfalinolēnskābe (Omega 3), kas labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu veselību, palīdz uzturēt veselīgu asinsspiedienu un stipru imunitāti. Turklāt ķirbju sēklu eļļa satur selēnu un E vitamīnu, kas ir spēcīgi antioksidanti. Ķirbju sēklu eļļa satur arī citas bioloģiski aktīvās vielas: minerālvielas (kāliju, magniju, kalciju, fosforu), mikroelementus (dzelzi, cinku, mangānu, varu un selēnu), svarīgus vitamīnus (A, E un K) kā arī hlorofilu un fitosterolus. Gan tautas medicīna, gan arī pēdējo zinātnisko pētījumu atziņas liecina, ka ķirbju sēklu eļļa var palīdzēt normalizēt prostatas funkcijas un palīdzēt rūpēties par urīnpūšļa un urīnceļu veselību.

Ķirbju sēklu eļļa skaistumam

Ķirbju sēklu eļļa, pateicoties savam bagātīgajam sastāvam, var labvēlīgi ietekmēt gan ādas, gan matu un nagu stāvokli, lietota iekšķīgi un ārīgi. Kosmētiskajās procedūrās ķirbju sēklu eļļu bieži vien tiek izmantota kā pamata eļļa, jo tā satur daudzas bioloģiski aktīvās vielas: E vitamīnu, karotenoīdus, polinepiesātinātās taukskābes, minerālvielas un mikroelementus, kuriem piemīt labvēlīga ietekme uz ādas veselību un vitalitāti. Ķirbju sēklu eļļa labvēlīgi ietekmēs sausu, novecojošu sejas ādu, kā arī palīdzēs pretstriju profilaksē un pret ādas plaisāšanu un zvīņošanos.

   
BIO Avokado eļļa BIO Kokosriekstu eļļa BIO Mandeļu eļļa BIO Sezama sēklu eļļa BIO Eļļa cepšanai BIO Argāna eļļa BIO Ciedru riekstu eļļa
BIO Melno ķimeņu eļļa BIO Naktssveces eļļa BIO Valriekstu eļļa BIO Linsēklu eļļa BIO Kaņepju eļļa Kviešu dīgstu eļļa Ķirbju sēklu eļļa Olīveļļa Makadāmija riekstu eļļu Mārdadža eļļa
© SIA „Oil Tree”, visas tiesības paturētas.