DAŽAS RECEPTES JŪSU IEDVESMAI!
Vasara… lociņi, dilles, maigas salātlapas, vietējie gruķi un tomāti… tie visi jau prasās uz šķīvja! Piedāvājam dažas receptes ar auksti spiestajām eļļām, lai zaļumi garšotu vēl labāk!
Klasiskā salātu mērce
Nelielā bļodiņā sajauc 2 ēdamkarotes baltvīna etiķa un 1 tējkaroti dižonas (Dijon) sinepju, pievieno 1 tējkaroti cukura, šķipsnu sāls un svaigi maltus melnos piparus. Ar putojamo slotiņu iekuļ 8 ēdamkarotes olīveļļas vai izmanto citu eļļu pēc vēlēšanās. Piezīme: sāli un cukuru vienmēr ber etiķī, jo eļļā tie nešķīst.
Šī mērce piestāvēs pie dažādiem lapu un dārzeņu salātiem.
Aukstā mērce ar sarkanvīna etiķi
Sastāvdaļas:
2 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa
8 ēdamkarotes extra virgin olīveļļas vai citas auksti spiestas eļļas
Svaigi spiesta citrona sula no 1/2 citrona
1 tējkarote cukura
2 šalotes sīpoli, smalki sakapāti
1 ķiploka daiva, smalki sakapāta (ja vēlas)
Jūras sāls un svaigi malti melnie pipari
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas sajauc ar putojamo slotiņu, eļļu pievienojot pašu pēdējo.
Šī mērce piestāvēs pie pikantas garšas lapu salātiem, spinātiem un kāpostiem.
Pikantā argāna, laima un medus mērce
Sastāvdaļas:
6 ēdamkarotes argāna eļļas
Laima sula no 1/2 laima
2 tējkarotes šķidra medus
2 tējkarotes apgrauzdētu, rupji maltu kumina sēklu (romiešu ķimenes)
Jūras sāls un svaigi malti melnie pipari
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas sajauc ar putojamo slotiņu, eļļu pievienojot pašu pēdējo.
Šī mērce piestāvēs pie saldenas garšas lapu salātiem, nūdelēm un augļu salātiem.
Valriekstu un aitas siera pesto un klasiskais pesto (~200 ml porcija)
Sastāvdaļas:
1 ķiploka daiva, nomizota un sasmalcināta
15 g svaigu pētersīļa lapu (šobrīd var aizvietot ar lakšiem, bet tad neliek ķiploku)
15 g valriekstu kodolu
15 g sadrupināta kazas siera
4 ēdamkarotes valriekstu eļļas
Sāls un malti melnie pipari
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas ieliek blenderī un maisa dažas sekundes, līdz masa paliek viendabīga. Pievienot sāli un melnos piparus pēc garšas, ievieto aizveramā traukā. Uzglabā ledusskapī un izlieto 7 dienu laikā.
Klasiskais pesto
Klasiskā itāļu pesto pagatavošanai iepriekšminētos produktus atbilstoši aizvieto: pētersīļu lapas ar bazilika lapām, kazas sieru ar parmezānu, valriekstus ar ciedru riekstiem, valriekstu eļļu ar extra virgin olīveļļu. Sāli un piparus pievieno pēc savas gaumes.
Pesto lieliski garšos ar tikko vārītiem makaroniem, rīsiem, vai uzklāts uz vistas vai zivs pirms to gatavošanas cepeškrāsnī, tāpat arī uz svaigi ceptas vai apgrauzdētas maizes un kopā ar tomātiem un mocarella sieru.
Labu apetīti!