Kas ir trans taukskābes un kāda ir to ietekme uz cilvēka veselību?Pēdējā laikā Latvijā tiek daudz runāts par trans taukskābēm. Tas ir ļoti labi, ka šis jautājums ir pacelts arī mūsu valstī, kur cilvēki pagaidām vēl ļoti maz domā par to, ko ikdienā ēd paši un viņu bērni. Arī mēs vēlamies sniegt savu ieguldījumu cilvēku informēšanā par šiem mākslīgajiem, cilvēka veselībai kaitīgajiem taukiem, izmantojot mūsu rīcībā esošo interesantos un zinātniski pamatotos informācijas avotus. Zemāk sniegtā informācija ir smelta no ASV zinātnieces Marijas Ģertrūdes Enigas (Mary Gertrude Enig, Ph.D. of Nutritional Sciences) grāmatas „Know Your Fats” un viņas zinātniskajiem rakstiem par trans taukskābēm. Viņa ir viena no populārākajām uztura speciālistēm ASV, kas lielu savu darba mūža daļu veltījusi tauku un tauku ietekmes uz cilvēka organismu izpētei. Vairāk par šo zinātnieci lasiet http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_G._Enig Hidrogenēti augu tauki un trans taukskābes – to īsa vēstureAugu eļļas, kuras savā dabīgajā formā ir šķidras, 19. gadsimta sākumā nevarēja tikt izmantotas konditorejas izstrādājumu un saldumu ražošanā un intensīvai cepšanai vai fritēšanai, jo tām nepiemīt pārtikas produktu ražošanā biežāk nepieciešamā cietā forma, to sastāvā esošās polinepiesātinātās taukskābes „nepacieš” augstu temperatūru un pie tam polinepiesātinātās taukskābes saīsina eļļu derīguma termiņu. Tā kā augu eļļu ieguve Eiropā un ASV kļuva arvien intensīvāka, un tām bija jāatrod pielietojums pārtikas industrijā, no šķidrajām augu eļļām, tādām kā sojas, kukurūzas, rapša un kokvilnas sēklu eļļas, 1910. Gadā ASV pirmo reizi tika radīta mākslīga taukviela – hidrogenēti augu tauki. Hidrogenēšanas procesā augu eļļa tiek pārvērsta cietā taukvielā, kad nepiesātinātās taukskābes, kas piešķir eļļām šķidro stāvokli un īso derīguma termiņu, tiek pārvērstas pilnīgi jaunā formā – trans taukskābēs, kas ne tikai piešķir eļļai vēlamo cieto formu, bet arī noturību pret karstumu un bezgalīgu derīguma termiņu. Tika radīts ideāls produkts intensīvās pārtikas ražošanas laikmetam! Turklāt šim revolucionārajam produktam talkā nāca plaša reklāmas kampaņa, kas izsludināja piesātinātos dzīvnieku taukus, sviestu un dabīgi cietos augu taukus, tādus kā palmu un kokosriekstu eļļas, par galvenajiem veselības ienaidniekiem, bet savukārt hidrogenētos augu taukus par veselīgu alternatīvu tiem. Ar šādu reklāmu hidrogenētie augu tauki margarīna paciņu, dažādu konditorejas izstrādājumu, saldumu, čipšu, frī kartupeļu un dažādās citās formās kļuva par katra Rietumu cilvēka neatņemamu ikdienas uztura sastāvdaļu. Šī cietā taukviela sāka intensīvi izkonkurēt cietos augu un dzīvnieku taukus pārtikas ražošanā. Cietajiem, mākslīgi radītajiem augu taukiem piemita lieliskas īpašības salīdzinājumā ar to konkurentiem - tiem bija ļoti lēta pašizmaksa un ļoti garš derīguma termiņš. Kā tieši veidojas trans taukskābes un kāda ir to ietekme uz organismu?Augu eļļu sastāvu veido dažādas taukskābes, kas tiek iedalītas piesātinātajās, mononepiesātinātajās un polinepiesātinātajās taukskābēs. Mono- un polinepiesātināto taukskābju pārsvars augu eļļām piešķir šķidro formu. Lai mainītu eļļu šķidro formu pret cieto formu mono- un polinepiesātinātās taukskābes eļļu hidrogenēšanas procesā, izmantojot karstumu, spiedienu, katalizatoru un ūdeņradi, vienkārši runājot, tiek „iztaisnotas” (šo taukskābju dabīgā forma ir izliekta). Šīs iztaisnotās taukskābes tad arī tiek dēvētas par trans taukskābēm. Kaut arī trans taukskābēm piemīt līdzīgas fizikālās īpašības kā dabīgajām piesātinātajām taukskābēm, kurām no dabas ir taisna forma un ciets agregātstāvoklis, tomēr bioloģiskajā sistēmā mākslīgi radītās trans taukskābes uzvedas pavisam savādāk nekā dabīgās piesātinātās taukskābes. Cilvēki bieži tiek maldināti ar mītu, ka labāk lietot uzturā hidrogenētus augu taukus, jo tie satur zemāku piesātināto taukskābju procentu un satur mono- un polinepiesātinātās taukskābes. Bet tas, ka šajos augu taukos mono- un polinepiesātinātās taukskābas ir mainījušas formu, kļūstot par trans taukskābēm, jeb mākslīgi piesātinātajām taukskābēm, netiek pieminēts. Jau sen zinātnieki uzdod jautājumu par trans taukskābju bioloģisko drošību un par to sakarību ar paausgtināto sirds un asinsvadu, vēža, cukura diabēta saslimstību pieaugumu, liekā svara un imūnsistēmas problēmu paplašināšanos Rietumu pasaulē. Tā kā trans taukskābes traucē šūnu darbību, tās ietekmē arī daudzu enzīmu funkcijas, kas savukārt traucē neaizvietojamo taukskābju OMEGA 3 un OMEGA 6 konvertāciju un attiecīgi pastiprinot šo taukskābju trūkumu organismā, kā rezultātā rodas dažādi veselības traucējumi. Galvenie no trans taukskābju izsauktajiem nelabvēlīgajiem efektiem cilvēku organismā ir sekojošie:
Zinātnieki, kas veikuši pētījumus par trans taukskābju ietekmi uz cilvēka organismu, iesaka pēc iespējas izvairīties no transtaukskābju uzņemšanas ar ikdienas uzturu. Tātad, ja pārtikas produkts satur hidrogenētus augu taukus, tas noteikti satur arī tarns taukskābes. Cik daudz trans taukskābju mēs ikdienā apēdam?Patiesībā, vairāk, nekā mēs to varam iedomāties. Piemēram, vienā porcijā frī kartupeļu ir 8-9 g trans tauku, 100 gramos čipšu ir ~ 14 g trans tauku, vienā ēdamkarotē margarīna ir ~ 5 g trans tauku, 100 g cepumu ir ~ 10 g trans tauku. Šo sarakstu var turpināt bezgalīgi. Trans tauki ir atrodami dažādās šokolādes imitācijās, saldajos sieriņos, kūkās, cepumos, saldējumā, bulciņās, desās, smērējamos sieros.... Visur, kur vien nepieciešams pievienot taukvielas, tur bieži vien tiek izmantoti hidrogenēti augu tauki, attiecīgi gala produkts satur trans taukskābes. Lasiet produktu sastāvu un izvairieties no produktiem, kas satur hidrogenētus augu taukus vai augu taukus, bez norādes, kas tieši tie ir par taukiem. Ēdiet pilnvērtīgu uzturu un esiet veseli! |
||