![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
DABĪGI RAUDZĒTIE AUGĻU UN OGU ETIĶIPavāri un gardēži zina, ka eļļa un etiķis sader kopā, tāpēc tagad arī mūsu eļļām ir cienījami partneri – ogu un augļu etiķi, kas tapuši sadarbībā ar Vācijas uzņēmumu KRIEGL-ESSIG. EĻĻAS KOKS etiķus raksturojošās iezīmes ir sekojošas: tie visi ir bioloģiskās lauksaimniecības produkti, tie nesatur krāsvielas un konservantus, tie ir ražoti ar dabīgās fermentācijas metodi no tīrām augļu un ogu sulām. Mūsu klāstā iekļautie klasiskie un balzametiķi ir piemēroti dažādām vajadzībām un gaumēm. ![]() Kas ir etiķis?Vārds etiķis, angļu valodā „vinegar”, ir radies no franču valodas vārdiem „vin” un „agre”, kas nozīmē – skābs vīns, un tas tieši raksturo, kā etiķis radies vairāk kā 10 000 gadu atpakaļ. Kāds tirgonis atklājis, ka viena muca ar vīnu ir saskābusi un nav dzerama, un izdomājis, kā to varētu izmantot citā veidā. Aptuveni 5000 gadus pirms mūsu ēras babilonieši etiķi izmantoja kā garšvielu un konservantu. Mēra epidēmijas laikā tika uzskatīts, ka etiķis palīdz ierobežot infekcijas izplatīšanos, savukārt Pirmā Pasaules kara laikā etiķi izmantoja rētu dezinfekcijai. Etiķis ir etiķskābes šķīdums, kas radies fermentācijas procesā. Teorētiski tas var tikt iegūts no jebkura pārtikas produkta, kas satur dabīgo cukuru. Dabīgie raugi var pārvērst cukuru alkoholā, savukārt specifiskas baktērijas var pārvērst alkoholu etiķskābē. Divkāršās fermentācijas rezultātā radies etiķis saglabā sākumprodukta garšas nianses, piemēram, ābolu etiķis garšos pēc āboliem, bet vīnogu etiķis – pēc vīnogām. Parasti augu izcelsmes etiķiem etiķskābes saturs ir 5% vai 6%. Šādu etiķu skābums ir izteiksmīgs, bet maigs, ar attiecīgās izejvielas garšu un aromātu. Augļu un ogu etiķu ražošanas process ir lēns, un tas var ilgt no 2 mēnešiem līdz pat vairākiem gadiem. Pasaulē ir atrodami ļoti daudz un dažādi dabīgi fermentēti etiķi. Tie tiek iegūti gan no ogām un augļiem, gan no dažādām sēklām un citām augu daļām. Paši zināmākie etiķi ir: vīnogu etiķis, ābolu etiķis, bumbieru etiķis, dateļu etiķis, kokosriekstu etiķis, alus etiķis, rīsu etiķis, cukurniedru etiķis, medus etiķis, kļavu sīrupa etiķis, dažādu ogu (upeņu, aveņu, plūmju u.c.) etiķis, dārzeņu (burkānu, sarkano biešu, tomātu b u.c.) etiķis. Katrā pasaules daļā etiķi tiek raudzēti no vietējām izejvielām un tiek iekļauti vietējās virtuves tapšanā. Pie mums pazīstamākie ir vīnogu un ābolu etiķi, jo tie raksturīgi Eiropas reģionam. EĻĻAS KOKS etiķu klāstā piedāvāsim sekojošos augļu un ogu etiķus: BIO ābolu etiķi, BIO sarkanvīna etiķi, BIO baltvīna etiķi, BIO ābolu balzametiķi, BIO tumšo un BIO gaišo vīnogu balzametiķi. Lasiet zemāk paplašinātu informāciju par katru mūsu piedāvāto etiķi!BIO ĀBOLU ETIĶIS
EĻĻAS KOKS ābolu etiķis ir dabīgi fermentēts no ābolu sidra, kas iegūts no bioloģiskajās lauku saimniecībās izaudzētiem āboliem. Etiķis nogatavināts koka mucās, nav karsēts un nav filtrēts, tādejādi satur vitamīnus, minerālvielas un fermentācijas procesā radušās nogulas. Šim etiķim ir dabīga dzintara krāsa un izteiksmīgs skābums ar ābolu noti. Tas izmantojams klasisko salātu mērču, majonēzes un kečupa pagatavošanai, čatnijos un marinādēs. Āboli etiķi ieteicams izmantot kā pamatu garšvielu etiķu pagatavošanai. Turklāt šis etiķis ieteicams kā piedeva augļu sulām, minerālūdenim vai tējai ar medu veselības uzlabošanas nolūkā. BIO SARKANVĪNA ETIĶIS
BIO BALTVĪNA ETIĶIS
BIO VĪNOGU BALZAMETIĶIS, TUMŠAIS
EĻĻAS KOKS tradicionālais tumšais itāļu balzametiķis ir dabīgi fermentēts no koncentrētas vīnogu sulas, kas iegūta no Modenas reģionā bioloģiskajās lauku saimniecībās audzētām vīnogām. Bez pievienotām krāsvielām un aromātvielām. Šim balzametiķim ir izteiksmīga saldskāba balzametiķa garša un intensīva tumša krāsa. Tas lieliski garšos pārliets grilētai gaļai, lapu salātiem, tomātiem, mocarellas sieram, sāļajiem sieriem un saldiem augļiem. BIO VĪNOGU BALZAMETIĶIS, GAIŠAIS
BIO ĀBOLU BALZAMETIĶIS
EĻĻAS KOKS ābolu balzametiķis ir dabīgi fermentēts no koncentrētas ābolu sulas, kas iegūta no bioloģiskajās lauku saimniecībās audzētiem āboliem. Bez pievienotām krāsvielām un aromātvielām. Šim etiķim ir dzeltenbrūna krāsa un tradicionāla saldskāba balzamiko garša un aromāts ar ābolu noti. Tas lieliski piestāvēs pie tomātu un mozarellas salātiem, lapu salātiem, dažādiem sieriem un siltas baltmaizes, gan arī kā veselīga piedeva minerālūdenim, augļu tējai vai augļu sulai veselības uzlabošanas nolūkā. MŪSU ETIĶUS JAU VAR NOPIRKT SEKOJOŠOS MŪSU PARTNERU VEIKALOS:Veikalos “RITO” visā Latvijā (www.rito.lv)Veikalā “IDILLE” Rīgā, K. Barona ielā 46 (t/c Barona Centrs) Veikalā “Dabīgi Produkti”, Rīgā, K. Barona ielā 41/43 Interneta veikalā: www.pirkums.lv |
|