DABĪGI RAUDZĒTIE AUGĻU UN OGU ETIĶI

Pavāri un gardēži zina, ka eļļa un etiķis sader kopā, tāpēc tagad arī mūsu eļļām ir cienījami partneri – ogu un augļu etiķi, kas tapuši sadarbībā ar Vācijas uzņēmumu KRIEGL-ESSIG. EĻĻAS KOKS etiķus raksturojošās iezīmes ir sekojošas: tie visi ir bioloģiskās lauksaimniecības produkti, tie nesatur krāsvielas un konservantus, tie ir ražoti ar dabīgās fermentācijas metodi no tīrām augļu un ogu sulām. Mūsu klāstā iekļautie klasiskie un balzametiķi ir piemēroti dažādām vajadzībām un gaumēm.

Kas ir etiķis?

Vārds etiķis, angļu valodā „vinegar”, ir radies no franču valodas vārdiem „vin” un „agre”, kas nozīmē – skābs vīns, un tas tieši raksturo, kā etiķis radies vairāk kā 10 000 gadu atpakaļ. Kāds tirgonis atklājis, ka viena muca ar vīnu ir saskābusi un nav dzerama, un izdomājis, kā to varētu izmantot citā veidā. Aptuveni 5000 gadus pirms mūsu ēras babilonieši etiķi izmantoja kā garšvielu un konservantu. Mēra epidēmijas laikā tika uzskatīts, ka etiķis palīdz ierobežot infekcijas izplatīšanos, savukārt Pirmā Pasaules kara laikā etiķi izmantoja rētu dezinfekcijai.

Etiķis ir etiķskābes šķīdums, kas radies fermentācijas procesā. Teorētiski tas var tikt iegūts no jebkura pārtikas produkta, kas satur dabīgo cukuru. Dabīgie raugi var pārvērst cukuru alkoholā, savukārt specifiskas baktērijas var pārvērst alkoholu etiķskābē. Divkāršās fermentācijas rezultātā radies etiķis saglabā sākumprodukta garšas nianses, piemēram, ābolu etiķis garšos pēc āboliem, bet vīnogu etiķis – pēc vīnogām. Parasti augu izcelsmes etiķiem etiķskābes saturs ir 5% vai 6%. Šādu etiķu skābums ir izteiksmīgs, bet maigs, ar attiecīgās izejvielas garšu un aromātu. Augļu un ogu etiķu ražošanas process ir lēns, un tas var ilgt no 2 mēnešiem līdz pat vairākiem gadiem.

Pasaulē ir atrodami ļoti daudz un dažādi dabīgi fermentēti etiķi. Tie tiek iegūti gan no ogām un augļiem, gan no dažādām sēklām un citām augu daļām. Paši zināmākie etiķi ir: vīnogu etiķis, ābolu etiķis, bumbieru etiķis, dateļu etiķis, kokosriekstu etiķis, alus etiķis, rīsu etiķis, cukurniedru etiķis, medus etiķis, kļavu sīrupa etiķis, dažādu ogu (upeņu, aveņu, plūmju u.c.) etiķis, dārzeņu (burkānu, sarkano biešu, tomātu b u.c.) etiķis.

Katrā pasaules daļā etiķi tiek raudzēti no vietējām izejvielām un tiek iekļauti vietējās virtuves tapšanā. Pie mums pazīstamākie ir vīnogu un ābolu etiķi, jo tie raksturīgi Eiropas reģionam. EĻĻAS KOKS etiķu klāstā piedāvāsim sekojošos augļu un ogu etiķus: BIO ābolu etiķi, BIO sarkanvīna etiķi, BIO baltvīna etiķi, BIO ābolu balzametiķi, BIO tumšo un BIO gaišo vīnogu balzametiķi.

Lasiet zemāk paplašinātu informāciju par katru mūsu piedāvāto etiķi!

BIO ĀBOLU ETIĶIS

BIO SARKANVĪNA ETIĶISĀbolu etiķis ir viens no vissenākajiem un mums zināmākajiem dabīgajiem etiķiem; tā izcelsme saistās ar uzcītīgajiem babiloniešiem. Neskatoties uz seno izcelsmi, tas mūsdienās ir vispopulārākais un visvairāk pielietotais etiķis dažādās jomās – gan kulinārijā, gan veselības aprūpē, gan mājsaimniecībā. Ābolu etiķa ražošanas tradīcijas galvenokārt saistās ar ābolu audzēšanas reģioniem Eiropā un Ziemeļamerikā. Ābolu etiķa atjaunotne saistīta ar tā labvēlīgo ietekmi uz veselību. Visiem zināmais teiciens „viens ābols dienā tur ārstu pa gabalu” liek domāt, ka arī ābolu etiķa labā slava ir pamatota. Ābolu etiķa ražošanas iesākumā no ābolu sulas raudzē sidru, tad sidram pievieno etiķa baktērijas un fermentācijas procesā rodas etiķis. Ābolu etiķis satur dažādus vitamīnus, minerālvielas un bioloģiski aktīvus elementus. Tiek uzskatīts, ka ābolu etiķis var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni asinīs un augstu asinsspiedinu, mazināt ūdens aizturi organismā un artrīta izpausmes, kā arī sniegt cilvēka veselībai ļoti daudz citu pozitīvu ietekmju. Pārsteidzošākais fakts ir tas, ka ābolu etiķim ir zemāks PH līmenis nekā lielākajai daļai gāzēto, saldo dzērienu (Cola, Sprite u.c.).

EĻĻAS KOKS ābolu etiķis ir dabīgi fermentēts no ābolu sidra, kas iegūts no bioloģiskajās lauku saimniecībās izaudzētiem āboliem. Etiķis nogatavināts koka mucās, nav karsēts un nav filtrēts, tādejādi satur vitamīnus, minerālvielas un fermentācijas procesā radušās nogulas. Šim etiķim ir dabīga dzintara krāsa un izteiksmīgs skābums ar ābolu noti. Tas izmantojams klasisko salātu mērču, majonēzes un kečupa pagatavošanai, čatnijos un marinādēs. Āboli etiķi ieteicams izmantot kā pamatu garšvielu etiķu pagatavošanai. Turklāt šis etiķis ieteicams kā piedeva augļu sulām, minerālūdenim vai tējai ar medu veselības uzlabošanas nolūkā.

BIO SARKANVĪNA ETIĶIS

BIO SARKANVĪNA ETIĶISVīna etiķis ir pats populārākais kulinārijas etiķis Eiropas valstīs. Laimīgā nejaušība, kas notika aptuveni 10 000 gadus atpakaļ Orleānā (Francijā), kad vīna muca saskāba un pārvērtās etiķī, radīja tālejošas sekas. Sarkanvīna etiķis tiek augstu vērtēts daudzās Vidusjūras valstīs un būs atrodams lielākajā daļā Francijas mājsaimniecību virtuves skapjos. Gan sarkanvīna, gan baltvīna etiķis tiek fermentēti no vīnogu vīna. EĻĻAS KOKS sarkanvīna etiķis ir dabīgi fermentēts no augstvērtīga sarkanvīna, kas iegūts no bioloģiskajās lauku saimniecībās audzētām vīnogām. Etiķa noturēšana koka mucās ir piešķīrusi tam izteiksmīgu skābenu garšu ar vīnogu noti. Tam ir dzidra iesārta krāsa. Sarkanvīna etiķis izmantojams kā pamats salātu mērču pagatavošanai, pie zupām un dārzeņu sautējumiem, gaļas marinēšanai un dārzeņu konservēšanai.








BIO BALTVĪNA ETIĶIS

BIO BALTVĪNA ETIĶISEĻĻAS KOKS baltvīna etiķis ir dabīgi fermentēts no augstvērtīga baltvīna, kas iegūts no bioloģiskajās lauku saimniecībās audzētām vīnogām. Ilgstoša baltvīna etiķa noturēšana koka mucās ir piešķīrusi tam maigi skābenu garšu ar vīnogu noti. Tam ir dzidri zeltaina krāsa. Baltvīna etiķis izmantojams klasisko auksto mērču pagatavošanai, gaļas un dārzeņu marinēšanai, zivs, jūras velšu un balto mērču garšas bagātināšanai.













BIO VĪNOGU BALZAMETIĶIS, TUMŠAIS

BIO VĪNOGU BALZAMETIĶIS, TUMŠAISŠķiet gandrīz neticami, ka tikai 30 gadus atpakaļ par balzametiķi ārpus Itālijas gandrīz neviens neko nebija dzirdējis, lai gan balzametiķis tiek ražots Emilia Romagna reģionā kopš 11. gadsimta. Balzametiķa ražošanā izmanto svaigi spiestu dažādu šķirņu (lielākoties Trebbiano un Sauvignon) vīnogu sulu, kuru karsē pie aptuveni 80° C temperatūras, līdz sula ir sabiezējusi, un tās cukura saturs sasniedzis 28% – 33%. Pēc tam koncentrētā sula tiek iepildīta mucā, kas saucas „botte Madre”. Tā satur baktēriju kolonijas, kas radušās iepriekšējās porcijas ražošanas procesā. Saules siltuma ietekmē sākas fermentācijas process, kura rezultātā rodas balzametiķis.

EĻĻAS KOKS tradicionālais tumšais itāļu balzametiķis ir dabīgi fermentēts no koncentrētas vīnogu sulas, kas iegūta no Modenas reģionā bioloģiskajās lauku saimniecībās audzētām vīnogām. Bez pievienotām krāsvielām un aromātvielām. Šim balzametiķim ir izteiksmīga saldskāba balzametiķa garša un intensīva tumša krāsa. Tas lieliski garšos pārliets grilētai gaļai, lapu salātiem, tomātiem, mocarellas sieram, sāļajiem sieriem un saldiem augļiem.

BIO VĪNOGU BALZAMETIĶIS, GAIŠAIS

BIO VĪNOGU BALZAMETIĶIS, GAIŠAISGaišais balzametiķis ir tuvs savam tumšajam „brālim”, bet tā izejvielas un ražošanas process nedaudz atšķiras, kā rezultātā tiek iegūts dzintarkrāsas etiķis ar maigāku saldskābo garšu nekā klasiskajam, tumšajam balzametiķim. EĻĻAS KOKS gaišais vīnogu balzametiķis ir dabīgi fermentēts no koncentrētas vīnogu sulas, kas iegūta no bioloģiskajās lauku saimniecībās audzētām vīnogām. Bez pievienotām krāsvielām un aromātvielām. Šim etiķim piemīt dzintardzeltena krāsa un maigi saldskāba balzametiķiem raksturīgā garša un izteiksmīgs aromāts. Alternatīva tumšajam balzametiķim, kad svarīgi saglabāt ēdiena krāsu. Tas lieliski piestāvēs pie tomātu un mozarellas salātiem, pie dažādiem lapu salātiem, zivs, putna gaļas, sieriem un siltas baltmaizes.







BIO ĀBOLU BALZAMETIĶIS

BIO ĀBOLU BALZAMETIĶISĀbolu blzametiķis iecienīts reģionos, kur āboli ir izplatītākais un iecienītākais auglis. No koncentrētas ābolu sulas, kas iegūta karsējot svaigi spiestu ābolu sulu, tiek iegūts saldskābs etiķis. Tas ar savu saldskābo garšu un biezāko struktūru līdzinās vīnogu balzametiķim, bet ābolu balzametiķa krāsa, ābolu aromāts un sastāvs tuvi radniecīgs ābolu etiķim.

EĻĻAS KOKS ābolu balzametiķis ir dabīgi fermentēts no koncentrētas ābolu sulas, kas iegūta no bioloģiskajās lauku saimniecībās audzētiem āboliem. Bez pievienotām krāsvielām un aromātvielām. Šim etiķim ir dzeltenbrūna krāsa un tradicionāla saldskāba balzamiko garša un aromāts ar ābolu noti. Tas lieliski piestāvēs pie tomātu un mozarellas salātiem, lapu salātiem, dažādiem sieriem un siltas baltmaizes, gan arī kā veselīga piedeva minerālūdenim, augļu tējai vai augļu sulai veselības uzlabošanas nolūkā.





MŪSU ETIĶUS JAU VAR NOPIRKT SEKOJOŠOS MŪSU PARTNERU VEIKALOS:

Veikalos “RITO” visā Latvijā (www.rito.lv)

Veikalā “IDILLE” Rīgā, K. Barona ielā 46 (t/c Barona Centrs)

Veikalā “Dabīgi Produkti”, Rīgā, K. Barona ielā 41/43

Interneta veikalā: www.pirkums.lv
   
BIO ČIA sēklu eļļa BIO Avokado eļļa BIO Kokosriekstu eļļa BIO Mandeļu eļļa BIO Sezama sēklu eļļa BIO Eļļa cepšanai BIO Argāna eļļa BIO Ciedru riekstu eļļa BIO Melno ķimeņu eļļa BIO Naktssveces eļļa BIO Valriekstu eļļa BIO Linsēklu eļļa BIO Kaņepju eļļa Kviešu dīgstu eļļa Ķirbju sēklu eļļa Olīveļļa Makadāmija riekstu eļļu Mārdadža eļļa
© SIA „Oil Tree”, visas tiesības paturētas.