Ciedru riekstu eļļa

Par ciedru riekstu eļļu

Ciedru riekstu eļļa, BIOSibīrijas un Urālu reģioni jau izsens ir slaveni ar ciedru riekstu ievākšanas un ciedru riekstu eļļas iegūšanas tradīcijām. Šī eļļa jau senos laikos tikusi no Krievijas eksportēta uz ārzemēm, kur to ļoti augstu vērtējuši kā izcilu kulinārijas produktu, turklāt Krievzemes un ārzemju dziednieki izmantojuši ciedru riekstu eļļu kā „zāles pret 100 slimībām”. Ciedru riekstu eļļa ir dabas produkts, kuram grūti atrast analogu, jo tās sastāvs ir tik ļoti bagāts ar dažādiem elementiem, ka tas veido apbrīnojami plašu bioloģiski aktīvo vielu kompleksu. Tiek uzskatīts, ka ar ciedru riekstu eļļu var aizstāt jebkuru citu augu eļļu (piemēram, smiltsērkšķu, mārdadža, kokosriekstu, olīvu, mandeļu u.c. to terapeitiskās iedarbības ziņā), bet pašu ciedru riekstu eļļu pilnvērtīgi aizstāt nav iespējams ne ar vienu citu augu eļļu. Ciedru riekstu eļļai piemīt lieliskas garšas īpašības, un šī eļļa viegli asimilējas cilvēka organismā. Uzturvielām un bioloģiski aktīvām vielām pārbagātā sastāva dēļ šī eļļa ir sevišķi ieteicama gavēņa laikā un veģetārajā uzturā.

Ciedru riekstu eļļas sastāvs

Ciedru riekstu eļļa satur ļoti plašu cilvēka veselībai labvēlīgu elementu spektru, tai skaitā neaizstājamās polinepiesātinātās taukskābes OMEGA 3 un OMEGA 6, vitamīnus, mikroelementus un citas bioloģiski aktīvās vielas.

• Vitamīni, kurus satur ciedru riekstu eļļa ir sekojoši: A, B1, B2, B3, E, D.
• Mikro un makro elementi, kurus satur ciedru riekstu eļļa, ir: kālijs, kalcijs, nātrijs, magnijs, dzelzs, fosfors, mangāns, varš, jods, cinks, kobalts, silīcijs, molibdēns, vanādijs, bārijs, titāns, bors, stroncijs, niķelis, sudrabs, alva
• Citas aktīvās vielas, kuras satur ciedru riekstu eļļa, ir: lecitīns, ēteriskās eļļas, aminoskābes.

100 g ciedru riekstu eļļas uzturvērtība un taukskābju saturs

Ogļhidrāti 0 g
Olbaltumvielas 0 g
Tauki, tai skaitā: 100 g
    Piesātinātās taukskābes, tai skaitā: 8 g
       Palmitīnskābe 5 g
       Stearīnskābe 3 g
Mononepiesātinātās taukskābes, tai skaitā: 23 g
       Oleīnskābe 22 g
       Eikosēnskābe 1 g
Polinepiesātinātās taukskābes, tai skaitā: 59 g
       Linolskābe (Omega 6) 37 g
       Arahidonskābe (Omega 6) 2 g
       Alfa- linolēnskābe (Omega 3) 20 g
Enerģētiskā vērtība: 900 ckal/
3700 kJ

Ciedru riekstu eļļas labvēlīgā ietekme uz veselību

Sirds un asinsvadu veselība

Ciedru riekstu eļļas sastāvā esošās neaizvietojamās taukskābes un E vitamīns palīdz saglabāt asinsvadu sieniņu elastību, veicina holesterīna līmeņa un asinsspiediena normalizēšanos. Arī magnijs, kura daudzums šai eļļā ir ievērojams, palīdz rūpēties par sirds un asinsvadu veselību.

Gremošanas sistēmas veselība

Ciedru riekstu eļļa gan tradicionālajā, gan tautas medicīnā tiek ieteikta kā efektīvs palīgs kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas ārstēšanā. Arī pankreatīta, holecistīta, gastrīta, žultsakmeņu gadījumos tiek ieteikts izmantot ciedru riekstu eļļas dziednieciskās īpašības.


Nervu sistēma un smadzeņu darbība

Ciedru riekstu eļļas sastāvā esošie B grupas vitamīni un magnijs labvēlīgi ietekmē nervu sistēmas darbību. Lietojot ciedru riekstu eļļu regulāri, tā var palīdzēt uzlabot psihoemocionālo pašsajūtu un garastāvokli, paaugstināt izturību stresa situācijās, atjaunot garīgo enerģiju un uzlabot darba spējas.

Ādas, nagu un matu veselība

Ciedru riekstu eļļas sastāvā esošie vitamīni E, B, D un nepiesātinātās taukskābes atstāj ļoti labvēlīgu iespaidu uz ādas, matu un nagu veselību, litojot eļļu gan iekšķīgi, gan ārīgi. Ciedru riekstu eļļu ieteicams lietot sausas ādas, trauslu nagu un matu izkrišanas gadījumos. Tā kā ciedru riekstu eļļai piemīt arī rētu sadzīšanu veicinošas un baktericīdas īpašības, šo eļļu veiksmīgi pielieto tādu ādas saslimšanu un bojājumu kā neirodermīts, psoriāze, ekzēma, seboreja, diatēze, trofiskā čūla, apdegumi, apsaldējumi, izgulējumi u.c. gadījumos.

Potences vairošanai

Ciedru riekstu eļļa varot palīdzēt palielināt vīrieša potenci, kā arī novērst dažas vīriešu un sieviešu neauglības formas.

Grūtniecība un laktācija

Neaizvietojamajām taukskābēm ir unikāla nozīme grūtniecības laikā, kad notiek embrija šūnu, audu un orgānu veidošanās. Šajā periodā embrijam ir liela nepieciešamība pēc neaizvietojamajām taukskābēm, un to saņemšana ir atkarīga no tā, cik daudz neaizvietojamās taukskābes māte uzņem grūtniecības periodā. Tā kā ciedru riekstu eļļa līdz pat 60% satur neaizvietojamās taukskābes, pie tam tai skaitā ietilpst retāk sastopamā OMEGA 3, tā var būt viens no neaizvietojamo taukskābju avotiem, ko lietot grūtniecības laikā un pēc tam arī bērna zīdīšanas periodā. Bērna zīdīšanas periodā ir svarīgi nodrošināt mazuli ar tam nepieciešamo OMEGA 3 taukskābju daudzumu, jo tās vitāli nepieciešamas smadzeņu un redzes attīstībā.

Vispārējā veselība

Vitamīni, neaizvietojamās taukskābes un minerālvielas ir svarīgi komponenti organisma dabīgo aizsarg spēju stiprināšanai, un tie nepieciešami normālai vielmaiņai. Regulāra ciedru riekstu eļļas lietošana ieteicama gan bērniem - augošā organisma stiprināšanai un attīstības veicināšanai, gan pieaugušajiem - veselības profilaksei un jaunības saglabāšanai. Ciedru riekstu eļļa ir dabīga alternatīva mākslīgo vitamīnu kompleksiem, turklāt šī eļļa satur organismam tik nepieciešamās OMEGA taukskābes, kuras parasti iesaka uzņemt zivju eļļas formā.

Lietošanas ieteikumi

Ciedru riekstu eļļu ieteicams lieto pa 1 tējkarotei 3 reizes dienā pirms ēšanas. Šādu kursu iesaka turpināt 20 dienas un atkārtot vismaz 2 reizes gadā. Bērniem ieteicamā deva ir 1 tējkarote dienā. Tā kā ciedru riekstu eļļa ir dabīgs pārtikas produkts, tai nav nekādu zināmu kontrindikāciju.

Ciedru riekstu eļļas izmantošana kulinārijā

Auksti spiesta ciedru riekstu eļļa ir viena no izcilākajām un retākajām gardēžu virtuves eļļām. Maigi zeltainajai eļļai piemīt viegla ciedru riekstu garša un aromāts. Vislabāk šī eļļa garšos pārlieta vai pievienota gataviem ēdieniem. It īpaši labi tā piestāvēs pie kartupeļu biezeņa, vārītām pupām un dažādām graudu putrām, aizvietojot kausētu sviestu. Pamēģiniet to pie avokado vai kazas siera kopā ar tikko ceptu maizi. Ciedru riekstu eļļa lieliski sader ar citronu sulu, veidojot smalku mērci, ko lietot pie grilētas zivs vai jūras veltēm. Tā būs bagātinoša piedeva biezeņzupām un neaizvietojama pesto sastāvdaļa.

   
BIO Avokado eļļa BIO Kokosriekstu eļļa BIO Mandeļu eļļa BIO Sezama sēklu eļļa BIO Eļļa cepšanai BIO Argāna eļļa BIO Ciedru riekstu eļļa
BIO Melno ķimeņu eļļa BIO Naktssveces eļļa BIO Valriekstu eļļa BIO Linsēklu eļļa BIO Kaņepju eļļa Kviešu dīgstu eļļa Ķirbju sēklu eļļa Olīveļļa Makadāmija riekstu eļļu Mārdadža eļļa
© SIA „Oil Tree”, visas tiesības paturētas.