Valriekstu eļļa

Par valriekstiem un valriekstu eļļu

Valriekstu eļļa BIOPirmie pētījumi, kas apstiprina valrieksta labvēlīgo ietekmi uz veselību, veikti 1937. gadā, kad tika atklāts, ka valrieksti ir nozīmīgs C vitamīna avots. Pēc tam, pēdējos septiņdesmit gados, ir veikti vairāki citi pētījumi, kas vērtējuši valriekstu un valriekstu eļļas ietekmi uz cilvēka veselību. Uz doto brīdi ir apstiprināts, ka regulāra valriekstu vai valriekstu eļļas lietošana uzturā sniedz labvēlīgu ieguldījumu cilvēka veselībā, no kuriem pats svarīgākais tiek izcelts valriekstu un valriekstu eļļas labvēlīgā ietekme uz sirds un asinsvadu sistēmas veselību. Turklāt pētījumi liecina, ka, iekļaujot uzturā valriekstus vai valriekstu eļļu, var palīdzēt uzturēt veselīgu organisma balansu.

Valriekstu eļļas sastāvs

Valrieksti un valriekstu eļļa satur dažādas bioloģiski aktīvas vielas, tai skaitā minerālvielas – selēnu, fosforu, magniju, cinku, dzelzi un kalciju, un vitamīnus - B1, B2, B3, E.

Valriekstu eļļa ir bagātīgs neaizvietojamās taukskābes Omega 3 avots. Valriekstu eļļas sastāvā ir līdz pat 15% šīs vērtīgās taukskābes, apvienojumā ar E vitamīnu un citiem antioksidantiem, kas palīdz šai taukskābei valriekstu eļļā saglabāties stabilai daudz ilgāku laiku nekā citās eļļās, kurās nav dabīgo antioksidantu. Omega 3 taukskābes ir nepieciešamas organismam tāpat kā vitamīni un minerālvielas, ko organisms nespēj sintezēt pats, bet kuri jāuzņem ar ikdienas uzturu, lai organisma vielmaiņas procesi notiktu pilnvērtīgi. Omega 3 ir viena no ikdienas uzturā ļoti reti sastopamajām uzturvielām, bet 1 ēdamkarote valriekstu eļļas spēj sniegt pieaugušam cilvēkam organismam nepieciešamo Omega 3 taukskābes diennakts devu.

Valriekstu eļļa satur arī tādas vērtīgas taukskābes kā Omega 6 un Omega 9, kas labvēlīgi ietekmē cilvēka veselību un labsajūtu. Bet šīs taukskābes ir biežāk sastopamas auksti spiestajās augu eļļās un arī dzīvnieku izcelsmes taukos, tādejādi tās nav tik reta uzturviela kā Omega 3, kas sastopama tikai retos pārtikas produktos, tādos kā zivis, linsēklas, kaņepju sēklas.

Valrieksti ir arī bagātīgs antioksidantu avots. Tiek uzskatīts, ka valrieksti ir vieni no ar antioksidantiem bagātākajiem koku riekstiem. No vairāk zināmajiem antioksidantiem valriekstu eļļa satur tokoferolus, sterolus, galicilskābi, elagīnskābi, malicilskābi.

100 g valriekstu eļļas uzturvērtība un taukskābju saturs

Ogļhidrāti 0 g
Olbaltumvielas 0 g
Tauki, tai skaitā: 100 g
Piesātinātās taukskābes, tai skaitā: 8 g
       Palmitīnskābe 6 g
       Stearīnskābe 2 g
       Arahidīnskābe 0.2 g
Mononepiesātinātās taukskābes, tai skaitā: 22 g
       Oleīnskābe 22 g
Polinepiesātinātās taukskābes, tai skaitā: 64 g
       Linolskābe (Omega 6) 54 g
       Alfa - linolēnskābe (Omega 3) 10 g
Enerģētiskā vērtība: 900 ckal 3700 kJ

Valriekstu eļļas labvēlīgā ietekme uz veselību

- Valriekstu eļļas regulāra iekļaušana uzturā sniedz organismam neaizvietojamās taukskābes un antioksidantus, kas nepieciešami organisma veselīgai funkcionēšanai, kā arī tie palīdz saglabāt sirds un asinsvadu sistēmas veselību, aizkavēt organisma novecošanu un pasargāt organismu no brīvo radikāļu ietekmes, kas paaugstina risku saslimt ar vēzi.

- Omega 3 taukskābes palīdz veicināt smadzeņu darbību, jo tās ir vitāla smadzeņu šūnu apvalka sastāvdaļa, kas nepieciešama pilnvērtīgai nervu signālu pārraidei. Tādejādi šīs taukskābes pietiekoša uzņemšana ikdienā var palīdzēt uzlabot mācīšanās, domāšanas un atmiņas funkcijas. Smadzeņu šūnām ir nepieciešama regulāra Omega 3 taukskābju pievade.

- Valriekstu eļļa ir minerālvielu selēna, magnija, fosfora, cinka, dzelzs, kalcija, un vitamīnu E, B1, B2 un B3 avots. Minerālvielas un vitamīni palīdz uzturēt veselīgu vielmaiņu un imunitāti.

- Valriekstu eļļa satur veselīgās mononepiesātinātās taukskābēs Omega 9, kas palīdz rūpēties par sirds un asinsvadu veselību, kā arī tām piemīt pretiekaisuma īpašības.

- Neaizvietojamajām taukskābēm ir unikāla nozīme grūtniecības laikā, kad notiek embrija šūnu, audu un orgānu veidošanās. Šajā periodā embrijam ir liela nepieciešamība pēc neaizvietojamajām taukskābēm, un to saņemšana ir atkarīga no tā, cik daudz neaizvietojamās taukskābes māte uzņem grūtniecības periodā. Tā kā valriekstu eļļa satur vērtīgo OMEGA 3 taukskābi – šī eļļa var būt viens no neaizvietojamo taukskābju avotiem, ko lietot grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā.

Lietošana veselības stiprināšanas nolūkā

Ieteicamā diennakts deva pieaugušajiem ir 1 ēdamkarote dienā vai 1-2 tējkarotes 2xdienā. Bērniem sākot no 3 gadu vecuma – 12 gadu vecumam ieteicamā diennakts deva ir 1 tējkarote dienā. Mazākiem bērniem pirms lietošanas ieteicams konsultēties ar ārstu.

Valriekstu eļļas izmantošana kulinārijā

Auksti spiestajai no svaigiem valriekstiem iegūtajai eļļai ir ļoti gaiša krāsa, un tai piemīt maiga riekstu garša un aromāts. Tā lieliski piestāvēs pie jebkura veida aukstajiem salātiem, kas bagātināti ar riekstiem vai pašiem valriekstiem. Valriekstu eļļa arī maigi papildinās grilētu zivi, steiku, putna gaļu, kā arī pastu. Valriekstu eļļas maigā riekstu garša piestāvēs arī dažādiem desertiem. Šo eļļu nav ieteicams izmantot karsto ēdienu gatavošanai, jo Omega taukskābes ir jūtīgas pret karsēšanu, kuras laikā tās oksidējoties maina savu veselībai labvēlīgo sastāvu.

   
BIO Avokado eļļa BIO Kokosriekstu eļļa BIO Mandeļu eļļa BIO Sezama sēklu eļļa BIO Eļļa cepšanai BIO Argāna eļļa BIO Ciedru riekstu eļļa
BIO Melno ķimeņu eļļa BIO Naktssveces eļļa BIO Valriekstu eļļa BIO Linsēklu eļļa BIO Kaņepju eļļa Kviešu dīgstu eļļa Ķirbju sēklu eļļa Olīveļļa Makadāmija riekstu eļļu Mārdadža eļļa
© SIA „Oil Tree”, visas tiesības paturētas.