KVIEŠU DĪGSTU EĻĻA

Kviešu dīgstu eļļa

Kviešu dīgsts ir neliela kviešu grauda daļa, kas ir aizmetnis jaunam augam. Kviešu graudu apstrādes procesā dīgstus uzmanīgi atdala no kviešu graudiem un izmanto veselīgu pārtikas produktu ražošanā, jo kviešu dīgsti satur tādas svarīgas uzturvielas kā E vitamīnu, folskābi, fosforu, tiamīnu (B1), cinku, magniju, neaizvietojamās taukskābes un oktakozanolu. No kviešu dīgstiem tiek iegūta arī eļļa, kuru izmanto gan kā pārtikas, gan kā kosmētikas eļļu.

Kviešu dīgstu eļļa veselībai

Kviešu dīgstu eļļu ieteicams izmantot kā papildinājumu ikdienas uzturam, jo kviešu dīgstu eļļa ir bagātākais dabīgā E vitamīna avots starp visiem pārtikas produktiem. Turklāt kviešu dīgstu eļļa satur oktakozanolu (octacosanol) un nepiesātinātās taukskābes, tai skaitā OMEGA 3, OMEGA 6 un OMEGA 9. Šai eļļai piemīt neapstrādātiem kviešu graudiem raksturīga garša un smarža, kā arī maigi dzeltena krāsa. To nedrīkst karsēt, un pēc atvēršanas ieteicams turēt ledusskapī.

Kviešu dīgstu eļļa veselībai

Kviešu dīgstu eļļa izceļas citu pārtikas produktu starpā ar lielo dabīgā E vitamīna daudzumu tajā. 100 g eļļas satur 255 mg E vitamīna. E vitamīnam piemīt vairākas bioloģiskās funkcijas, no kurām visvairāk pētītā ir šī vitamīna antioksidanta funkcija. Šis vitamīns ir taukos šķīstošs, un tas organismā tiek inkorporēts šūnas apvalkā, kur tas aizsargā šūnu no oksidācijas izraisītajiem bojājumiem. Turklāt E vitamīnam ir labvēlīga ietekme uz nervu sistēmas un muskulatūras funkcijām, kā arī uz asinsvadu sieniņu veselību, kas bojātas aterosklerozes ietekmē.

Kviešu dīgstu eļļa sportam

Kviešu dīgstu eļļa ir viens no retajiem augu valsts produktiem, kas satur oktakozanolu. Oktakozanols ir viela, kas organismā darbojas kā skābekļa izmantošanas aktivizētājs, it īpaši fiziskās slodzes laikā, paaugstinot organisma izturību, uzlabojot muskuļu reakciju. Turklāt oktakozanolam ir labvēlīga ietekme uz holesterīna līmeņa regulāciju. Kviešu dīgstu eļļa ir arī nepiesātināto taukskābju avots. 100 g eļļas satur līdz pat 84 g nepiesātināto taukskābju, tai skaitā oleīnskābi (OMEGA 9) – 18 g, linolskābi (OMEGA 6) – 59 g un alfa-linolēnskābi (OMEGA 3) – 6 g. Nepiesātinātās taukskābes labvēlīgi ietekmē holesterīna līmeni asinīs, imunitāti, hormonālo darbību, sirds un asinsvadu sistēmas darbību. Bet tieši OMEGA 3 taukskābes ir sevišķi svarīgas un nepieciešamas organismam, jo tās parasti iztrūkst ikdienas uzturā. OMEGA 3 pieder neaizvietojamo taukskābju grupai, kas jāuzņem ar uzturu līdzīgi kā vitamīni. OMEGA 3 taukskābes īpaši labvēlīgi ietekmēs sirds, locītavu un mentālo veselību.

100 g kviešu dīgstu eļļas uzturvērtība:

Ogļhidrāti 0 g
Olbaltumvielas 0 g
Tauki, tai skaitā: 100 g
Piesātinātās taukskābes,
tai skaitā:
16 g
   Palmitīnskābe 15 g
   Stearīnskābe 1 g
Nepiesātinātās taukskābes,
tai skaitā:
83 g
   Oleīnskābe (Omega 9) 18 g
   Linolskābe (Omega 6) 59 g
   Alfa-linolēnskābe (Omega 3) 6 g
Enerģētiskā vērtība: 900 ckal/ 3700 kJ

Kviešu dīgstu eļļa skaistumam

Kviešu dīgstu eļļa sevišķi ieteicama sausas un kairinātas ādas kopšanai, jo tās sastāvā esošās OMEGA taukskābes un E vitamīns vislabvēlīgāk ietekmēs tieši šī tipa ādu. Kviešu dīgstu eļļa uzlabo arī sasprēgājušas ādas stāvokli, tāpēc to ieteicams lietot elkoņu, ceļgalu un pēdu ādas kopšanai, turklāt arī sausu un lūstošu matu struktūras atjaunošanai. Lai izmantotu šīs brīnišķīgās eļļas efektu arī taukainas vai jaukta tipa ādas kopšanai, kviešu dīgstu eļļu ieteicams atjaukt ar kādu vieglāku eļļu, piemēram, makadāmija riekstu eļļu attiecībā: 1 daļa kviešu dīgstu eļļas un 6 daļas makadāmija riekstu eļļas.

Kviešu dīgstu eļļa skaistumam

Kviešu dīgstu eļļa satur augstāko antioksidanta E vitamīna līmeni no visām augu eļļām, un tāpēc tā sevišķi efektīvi spēj aizsargāt ādu no brīvo radikāļu ietekmes, rezultātā stiprinot ādas aizsargspējas un uzlabojot ādas veselību, izskatu un elastību. Kviešu dīgstu eļļa var būt arī labs palīgs apkopjot rētas, apdegumus, saules apdegumus, strijas, iekaisumus, kā arī tādus ādas stāvokļus kā dermatīts, ekzēma un psoriāze.

E vitamīnam piemīt reģenerējoša un stimulējoša ietekme uz ādas kolagēnu un elastīnu, tādejādi būtiski uzlabojot ādas spēju saglabāt tvirtumu , aizkavējot grumbu rašanos, ādas nokāršanos un striju veidošanos. Tā kā eļļa nespēj iekļū t dziļi ādā, vislabākais veids kā uzņemt E vitamīnu ir lietot kviešu dīgstu eļļu ne tikai ārīgi, bet arī iekšķīgi pa 1 tējkarotei dienā.

Kviešu dīgstu eļļa satur oktakozanolu, kas organismā veicina skābekļa izmantošanu. Veiktie pētījumi rāda, ka arī ādā, lietojot kviešu dīgstu eļļu ārīgi, uzlabo asins cirkulāciju un ādas apgādi ar skābekli.

Ādas kopšanas speciālisti iesaka lietot kviešu dīgstu eļļu kopā ar alvejas sulu un/vai ar C vitamīnu. Abi šie produkti pastiprina kviešu dīgstu eļļas vitalizējošo iedarbību. Tā kā kviešu dīgstu eļļai piemīt kviešu graudiem raksturīga smarža, kas var likties traucējoša, ieteicams šai eļļai pievienot kādu no sev iemīļotajām ēteriskajām eļļām.

   
BIO Avokado eļļa BIO Kokosriekstu eļļa BIO Mandeļu eļļa BIO Sezama sēklu eļļa BIO Eļļa cepšanai BIO Argāna eļļa BIO Ciedru riekstu eļļa
BIO Melno ķimeņu eļļa BIO Naktssveces eļļa BIO Valriekstu eļļa BIO Linsēklu eļļa BIO Kaņepju eļļa Kviešu dīgstu eļļa Ķirbju sēklu eļļa Olīveļļa Makadāmija riekstu eļļu Mārdadža eļļa
© SIA „Oil Tree”, visas tiesības paturētas.